Inspiracija Kolumna by Nives

Zahvalnost!

„Vrijeme je da napišem novi tekst .“, rekoh svojima nakon večere. Podrazumijeva se, očekujem barem sat vremena mira u svojoj radnoj sobi. Poštivali su moju volju, skupila sam ostatke od večere i tanjure te napunila suđericu. Kako sam sretna, pomislih puneći ju, ništa mi ne nedostaje. Rekoh jedno iskreno „hvala“ onome u kojega vjerujem, koji mi je pomogao da do svega toga dođem.

Zahvalna sam svaki dan, na svemu, godinama.  Dok odvodim dijete u školu, dok učimo zajedno, borimo se za što bolju ocjenu, zahvalna sam na tom izazovu. Zahvalna sam na svakoj poslovnoj ponudi, životnoj situaciji.Zahvalna sam na ukazanom povjerenju i prilici, ovom portalu što mi daje prostor za vlastitu kolumnu, da u njoj otkrivam svoj doživljaj svijeta. Vama je možda ovo sve pobrojano smiješno no meni nije. Zahvalna sam na svemu, dobrim i lošim stvarima, situacijama, ljudima, izazovima. Zahvalna sam na…

Danas sam bila pred crkvom na klupi, jučer isto, sutra sam na misi. Ima me ondje gdje je zahvalnost ili mogućnost  da se zahvalim, na životu, darovima i svakom izazovu. Ne, nisu stvari u životu slučajne, dobro ne dolazi iznenada i samo od sebe, za dobro se treba potruditi i zahvaliti na njemu. Treba zahvaliti i na lošim iskustvima jer da njih nije, kako bismo rasli kao osobe, očvrsnuli? Kako bismo pravilno odgovorili na izazove ili kušnje? Kako bismo prikupili iskustva, toliko potrebna za ugodniji život? Ne može biti idealno ali možemo se barem truditi iz života graditi vlastiti raj. Te mogućnosti imamo. Da sam to barem znala pred 20 g, kad sam znala sumnjati u sebe i imala malo potrebe za izreći zahvalnost. Odrastanje ima svoju cijenu, vrijeme se ne može vratiti no novo se vrijeme može provesti kvalitetnije i na toj sam mogućnosti zahvalna.

Kada se predugo zanimate za samosažaljenje, propuštate dobre stvari, naprosto ih ne vidite, uočila sam još davno i zaključila kako je bolje sastaviti popis zahvalnosti za proživljene ili darovane stvari, ljude, situacije.

Širenjem popisa popravlja se i raspoloženje, aktivira se samoobnova i otvara prostor prepoznavanju prilika i dobrog u svemu. Činjenjem dobra za nekog, darivanjem, posebno onih koji imaju puno manje i u tajnosti, duh se obnavlja a s njime i um. Uz zdrav um ide i zdravo tijelo a ono se opet kreće u novom pravcu koji donosi dobro i nove razloge za zahvalnost. U dobrom moodu i okruženju ipak je lakše i ljepše  živjeti, zar ne?

Stoga, muči li vas sumnja u sebe ili razdire neka tuga ili strah od budućnosti, postanite odlučni ne utonuti u stanje svijesti u kojem sažalijevate sami sebe, glasio bi topli savjet . Zahvalnost je nešto što treba aktivirati a ona donosi nove razloge za zahvalnost.

Promatrate li čašu, koja simbolizira vaš život, možete ju promatrati napola punom ili praznom, to ovisi samo o vama. Njegujete li stav zahvalnosti vaša čaša će uvijek biti napola puna a kako pozitivno gledate na život, u njega ćete privući i dobre ljude i prepoznavati dobre situacije i prilike. Tako je, priznat ćete ponovno, lakše živjeti.

Svoju sam lekciju o zahvalnosti naučila još davnih dana, dok sam kao puberica izvodila „bijesne gliste na pašu“, pod čizmom strogog odgoja, tako da mi desetljećima nije potreban dušebrižnik. Kad zaškripi, konzultiram se s kvalificiranim, koji stanuje u mojoj savjesti. Na klupici ispred crkve, u crkvi,  uglavnom, u ulozi pokornika, na mjestu kontemplacije i mira, gdje je moguć povratak sebi.

Život o zahvalnosti piše krasne scenarije, ekranizira ih u filmu i seriji, čini opipljivima na vlastitoj koži. Evo nekih epizoda:

– Nisam ja zaljubljena u tebe ko neki ovdje. – rekla je nacerivši se. Neki od njih pognuli su glavu a ja sam se nasmijala.
– Ne znam da li su zaljubljeni u mene  ali znam da su zahvalni jer im ja dajem osjećaj vrijednosti i uvijek ih bodrim, za razliku od tebe, koja daješ samo kritiku i porugu. Kako onda očekuješ da će te frajeri  nositi na dlanu?

– Ne bacaj hranu, nikad! Budi zahvalna na svakom zalogaju. Samo zamisli da to nedajbože nemaš!

– Kako možeš biti tako nezahvalna? Imaš sve, što mnogi tvoji prijatelji nemaju, na tebi je samo da budeš dobra, pristojna i da učiš!

Bilo je i ima još uvijek onih koji više vrednuju svoj rad nego moj. Obično mi se ovako obraćaju a kladim se, i vama slično, možda čak jednako, vaši dušebrižnici:

– Kako možeš biti tako nezahvalan/na, pomažem ti (u poslu) a ti tako hladan/na? (Nisam hladan/na ni nezahvalan/na, nego nije u mojoj naravi tisuću puta reći hvala za istu stvar. Već sam par puta zahvalio/la & that’s it)

– To mi hvala za sve što sam učinio/la za tebe? (realno, ako ćemo po božjoj pravdi, ja sam učinio/la za tebe više jer to je u mojoj naravi ali ajde, neću se svađati, nek ti bude)

Ovako govore dobronamjerni, savjetnici:

– Imate talent i na tome trebate biti zahvalni. Nepoštivanje vlastitog talenta i ignoriranje vlastitih mogućnosti donosi samo nevolje. Talent je dar a na daru treba biti zahvalan. To je minimum koji možete učiniti za Boga,  koji vam je talent dao, da vam bude u životu lakše, da se znate usmjeriti prema onome što vam bolje i lakše ide, što više volite. Ne cijenite li darove, činite grijeh. Budite zahvalni na svemu, to je jedini način da vam se u život slijevaju dobre stvari.

Ima i onih koji su iskreno zahvalni i to dokazuju kroz svoj rad, djelovanje. Kad ih trebam, oni su „tu“ iako udaljeni  čak i nekoliko sati leta. Neki i sami dođu, iznenade lijepim darom jer su,  eto, zahvalni na društvu, druženju, pomoći i razumijevanju kad ih nitko drugi nije doživljavao.  Ima ih puno, obično daruju neki proizvod svog talenta a na tome sam posebno zahvalna jer su u dar unijeli sebe.

Zahvalnost otvara vrata novim zahvalnostima, jasno je ko dan. Što češće i više zahvaljujemo na svim darovima, ali i manje ugodnim iskustvima, nove se mogućnosti otvaraju za naš napredak a tako stvaraju i prilike i mogućnosti za popravak lošeg, stvaranje sve više dobra  i za novu zahvalnost.

U životu i svom radu, međutim, često srećem nezahvalne ljude koji se čude kad ih zapljuskuju životne nevolje. Nerijetko se sami u njih uvaljuju a kad im se pomogne, teško izgovaraju „hvala“. Kad ga i izgovaraju, neki ga uopće ne misle iskreno, kažu to reda radi. Neki pak  izgovaraju „hvala“ iz navike, ni ne promišljajući značenje ove moćnice. Neki izgovaraju „hvala“ iz koristi i gledaju vas poput svoje igračke. Kad ih otkrijete, osramotite, umjesto da kažu hvala radi mogućnosti za popravak i zaokret , još se i uvrijede.

Vi ih isto u svom životu imate?

Evo što o zahvalnosti kažu neki od mojih najboljih prijatelja:

„Zahvalnost bi trebala biti jedna od osnovnih manira svakog čovjeka. Svakako temelj jednog kvalitetnog karaktera. Osjećaj zahvalnosti se gradi godinama, kroz susrete s raznim ljudima ili kroz neke događaje. Nažalost ne nose svi taj osjećaj u sebi. Neki nikada neće biti zahvalni na onome što imaju u životu, dok će drugi taj osjećaj prepoznati tek kada dožive neku nesreću i igrom slučaja ostanu živi.

Apsurdno je to da čovjek počne razmišljati o tako nekim stvarima tek onda kada ga pogodi neki težak životni period. Kada imamo mnogo, ne znamo to cijeniti, ali kada izgubimo nešto, e tek tada počnemo razmišljati, i nastupi kajanje. Ali ne prihvaćamo svi sve jednako, svatko razmišlja na svoj način, zasebna misaona jedinica. Također ta doza zahvalnosti u nama uvelike zavisi o našem okruženju, o ljudima s kojima se svakodnevno susrećemo, te svakako o našim životnim iskustvima, dobrim i lošima. Vrijeme nas gradi kroz život, događaji nas oblikuju.

Zaista ne postoji neko pravilo, netko će proći pakao u životu i mrziti sve oko sebe, netko će pak imati imati sve što poželi i također bez obzira na to mrziti bez i najmanje doze zahvalnosti. Taj osjećaj ili nosiš u sebi, pa treba dogledno vrijeme da izađe na vidjelo, ili ga nemaš. Crno ili bijelo. Nekada nam je potreban nečiji poticaj da se otvorimo, ali u nekim slučajevima čovjekov um je najgora tamnica. Osjećaji možda i postoje, ali nikada neće izaći na vidjelo, niti će ikakva sugestija prodrijeti kroz svu tu silnu tamu.“(D. K)

„U stvarnosti je malo zahvalnih ljudi. Zahvalna sam Planetu Zemlji na svim divnim ljudima koji nisu vampiri nego baterije koje daju životnu energiju. Zahvalna sam na kisiku odnedavno jer sam radila s hodajućim pepeljarama …i tako moj Armani, Idole Armani, skuupi parfem pored njih ode u katran.    Zahvalna sam tvornicama parfema što postoje! Zhvalna sam prijateljici što svojim skalpelom i škaricama čini čuda od tkanina! A najviše hvala Bogu što nisam rođena u nekom Bronxu ili kao crnac gladni u Africi već kao ovo što jesam i ovdje gdje jesam.“ (V. R.)

O zahvalnosti bih mogla još ( i budem nekom drugom prigodom) ali kažu kako pišem tekstove nad kojima razmišljaju. Neki su na toj misaonoj avanturi zahvalni jer im je tada um na fitnessu no da spriječim izgaranje i zadržim u dobrom moodu, dodala bih za kraj samo još par citata, kao vjerni podsjetnik kako je zahvalnost ipak dobro uvijek imati na umu:

„Oni koji su zahvalni doživljavaju čudesnu ravnotežu u kojoj i daju i primaju. Zahvalnost u nama potiče pozitivnu, radošću ispunjenu svijest i ujedinjuje nas sa životnim tokom koji rađa unutarnje zadovoljstvo“ – J. M. templeton
„Nezahvalnost će se prije ili kasnije pokazati kobnom.“ –  Poslovica naroda Twi

Nives Stepinac Grgurić autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalima glam.hr i portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name