Inspiracija Kolumna by Nives

Zašto se nekim ljudima i dalje teško zaljubiti? 2. dio

Stala sam na tren, ne reagirajući, ne rekavši ništa. Pa to je njen život, pomislih, otkud mi pravo pitati, savjetovati, osuđivati nekoga. No, čovjeku bi spontano prošlo glavom je li za to znala kad ga je upoznala, zna li već dugo  ili je tek nedavno saznala. Spontano bi se čovjek zapitao, znaju li se od prije ili se ljubav naprosto dogodila i to na društvenoj mreži. Čovjeku bi svašta palo na pamet ali o tome ne vrijedi razmišljati. Svatko ima svoj život, koji živi najbolje kako zna a ja vjerujem da ona zna svojim upravljati.

Netko bi se zamislio u takvoj situaciji, kao jedan od sudionika a netko bi tek odmahnuo rukom i nezainteresirano prokomentirao: „Nezanimljivo, događa se svakodnevno, mnogima. So what?“
Umjesto da o njoj razmišljam i da je osuđujem ili propitujem razloge, razmišljala sam o jednom od najljepših trenutaka kad se čovjek zaljubi. Definitivno je to pogled u oči, trenutak poznat kao „klik“ a nakon toga dodir. Tada se u tijelu zbiva prava erupcija emocija i unutarnji vatromet. S godinama taj intenzivni doživljaj slabi, nije kao nekad, u ranoj mladosti. Koče nas iskustva, lomovi, boli, teže se opuštamo i prepuštamo u novim susretima. Naučili smo, vremenom, upravljati svojim umom i emocijama.
Nema više onih vibracija, koje su znale uzdrmati tijelo pri susretu s osobom do koje nam je stalo a smatrajući se starijima, iskusnijima, branimo si gubitak kontrole. Ništa više nije onako nevino, kao nekad, dok smo naivno jurišali na date, gonjeni poplavom emocija.

Od prve zaljubljenosti do danas, možda vam je prošlo već puno vremena no sigurna sam da ju još uvijek dobro pamtite. Možda je to bila ljubav na prvi pogled, možda tek na drugi i treći ili ljubav prema prijatelju/ici, susjedu/i, koji su u tom periodu bili opsjednuti celebrityjima i primjećivali samo slične njima. Možda ste bili i nesretno zaljubljeni ili su se drugi nesretno zaljubili u vas, vi niste marili pa se nekako po pravdi sve vratilo u određenom periodu, u nekom obliku.
U životu nas prate i negativna iskustva pa ako se malo zamislimo i proanaliziramo, primjećujemo kako  imaju izvorište, neki razlog. Nekad iz takvih iskustava izlazimo neozlijeđeni ali ipak osviješteni i pametniji, sa odlukom kako ubuduće trebamo više voljeti – sebe.
Uostalom, ne govore li o tome i mnogi autori, u svojim stihovima i retcima?

Kako starimo, sve smo zahtjevniji a zadovoljstvo ne tražimo u kratkim avanturama već u dubljem odnosu. Jednostavno, ne mogu nas više fascinirati i zadovoljiti samo lijep izgled, šarm, duhovitost pa čak ni nečije imovinsko stanje. Izbirljiviji smo, nemamo vremena za gubljenje, zanima nas cijeli paket. Igramo na sve ili ništa a s vremenom, prestajemo vjerovati u ljubav na prvi pogled.

Ima li je, ipak?

Da bismo se jako zagrijali za nekoga i produbili naš odnos, uplitanjem osjećaja, treba nam dulji period, zar ne? Zašto se onda ljubav na prvi pogled zove ljubav na prvi pogled? Da li se zaista nekome posreći, čak i kad ga stignu godine, da već pri prvom susretu, na prvi pogled, nabujaju emocije i odvedu ga/ju u ugodnu i sretnu vezu? Ima li to smisla, je li to prirodno i zdravo stanje?


Znanost ima zanimljivo, neromantično objašnjenje za zaljubljenost i ljubav. Naime, ono što smo dugo smatrali čudom i nebeskim darom, pojašnjava djelovanjem hormona a ljubav opisuje kao posljedicu složenih procesa u mozgu. Prema nekim istraživanjima, zaljubljenost nastupi već nakon petine sekunde što ukazuje da je ljubav na prvi pogled moguća.

Možda nećete zavoljeti odmah no moguće je osjetiti strastvenu povezanost jer mozak počinje oslobađati ljubavne hormone u istoj sekundi kada primijetite nekoga tko vam se sviđa.

Kada ste uvjereni da ste u nekoga zaljubljeni, znanost podsjeća da su u pitanju opet samo hormoni. Tijelo preplavljuju dopamin i norepinefrin, koji stvaraju osjećaj euforije a to je razlog zašto ste raspoloženi za razgovore noću, zašto cijelo vrijeme želite biti zajedno s osobom koja vam se sviđa i zašto s njim/njom želite dijeliti svaki trenutak.

 Znanost također kaže da je zaljubljenost posljedica adrenalina, koji potiče ubrzani rad srca kada ste u blizini osobe koja vam se sviđa.

U zaljubljenosti često idealiziramo osobu koja nam se sviđa, svi smo to barem jednom iskusili. Ne primjećujemo njene nedostatke ili ih prihvaćamo a da ni sami ne znamo zašto. Skloni smo istrčati s ljubavnim izjavama već u kratkom periodu i čini nam se da je osoba do koje nam je stalo produžetak nas samih, a samo vrijeme će pokazati jesmo li bili u pravu. Sve se to događa, opet, pod utjecajem hormona a oni pak djeluju zahvaljujuć procesima u organizmu ali i našoj slobodnoj volji. Ako pružamo otpor ljubavi, nismo raspoloženi za prisnost, ljubav, tople osjećaje, teško će nas ljubav dotaknuti i prožeti.

Ljubav na prvi pogled stoga ipak postoji ali u varijanti duboke privlačnosti, sviđanja

Može biti izuzetno rizična i odvesti u krivom pravcu, do krive osobe, posebno ako ste se upoznali putem društvene mreže, bloga, dating platforme. Danas smo prvi kontakt, ključan za zaljubljenost, sveli na čistu formalnost i to slanjem requesta na društvenoj mreži i addanje, na osnovu privlačnosti fotografija profila. Ovo instant upoznavanje rijetko urodi kvalitetnim odnosom u budućnosti, jer se uglavnom temelji na fizičkoj privlačnosti. Ponekad prođu mjeseci dok se par napokon upozna licem u lice a rijetki su oni, kojima se posreći da osoba zaista izgleda kao sa fotografije i ono što posta, da zaista opisuje njenu osobnost.
Društvene mreže su nam puno olakšale, ubrzale upoznavanje, komunikaciju, pomaknule granice i srušile prepreku stidljivosti i nesigurnosti jer na njima svi djeluju opuštenije pa i konverzacija teče u istom tonu. Učinile su nas dostupnijima, barem na prvi pogled ali i neke duboko razočarale. No nisu krive mreže, krivi smo mi jer ne gledamo dobro. Ne znamo ili ne želimo dobro promatrati i čitati. Biramo krivo društvo, krive osobe za ljubav. Ne želimo povjerovati u ono što slutimo. Ne povučemo se na vrijeme. Zato se razočaramo.

Zahvaljujuć internetu, više ništa ne možemo sakriti. Da li je u redu googlati osobu koja vam se sviđa i što time dobivate i gubite? Svatko sam treba odlučiti do kuda će ići i što je za njega najbolje. Ne čini se greškom pratiti na društvenoj mreži, onog/onu na koga smo bacili oko jer svašta na mreži možemo doznati, iz njihovih opuštenijih postova, komentara, sa fotografija. Već prema izboru glazbe možemo donijeti ocjenu nečije osobnosti  a jednako tako, možemo nekoga ocijeniti i po stilu odijevanja i društvu,  kojim je okružen/a.

Često postanje tako ukazuje na narcisoidnost, probleme s egoizmom ali i nesigurnost, usamljenost, dosadu. Ne kaže se bez razloga „attention whore“. Na društvenim mrežama možemo uočiti i nečiju narcisoidnost, nagao karakter, probleme sa socijalizacijom i prihvaćanjem te uočiti probleme u socijalnoj interakciji, komplekse više i niže vrijednosti, frustracije, licemjerje, neprofesionalnost, pokušaje manipulacije, nemogućnost oprosta, nedostatak tolerancije, nekulturu. Sve to možemo primijetiti na vrijeme, samo ako dobro gledamo.

Na društvenim mrežama tako svašta piše, možemo iščitati abecedu nečije osobnosti, saznati s kim zapravo imamo posla i što od iste osobe možemo očekivati. No na društvenim mrežama ima i puno glumaca, raznih poremećaja osobnosti,  za koje ni ne slutimo koliko mogu naštetiti, dok se s njima prisnije ne povežemo. Teže ih otkrivamo ako smo zagrijani, zaljubljeni i skloni povjeravanju jer u njih ne sumnjamo. Često su upravo takvi, vrlo slatkorječivi i društveni pa lako zavaraju.

Kako ispravno čitati?

Ako ste među onima koji ne podnose pitanja i razgovore o privatnosti a posebno ako se to događa javno, sigurno vam je sumnjivo, ako osoba za koju ste zainteresirani, čitav svoj život prostire na fejsu. Puno je ljepše postupno otkrivati nečiju narav i zanimljivije je kad je osoba taktična i samozatajna, kad sami dolazite do zaključka čime se bavi i što radi u životu, zar ne? Otkrivanje vlastite privatnosti je uvijek sumnjivo. Ako danas otkriva sve o sebi i drugima, sutra bi isto mogla raditi i vama. Povjerenje je ovdje na skliskom terenu jer neke granice ipak bi trebalo imati.

Nažalost, svi smo svjedoci brojnih laži na društvenim mrežama a jedna od najvećih obmana su lažni profili, koji prikrivaju razne osobnosti. Sjetite se, koliko ste samo lažnih profila do sada izbrisali i bili nasamareni. Koliko puta ste se razočarali u izgled neke osobe, dogovorili susret licem u lice, zagrijavši se već nakon prvih fotografija? Koliko puta vam je osoba sa lažnog profila činila štetu ili vas uznemiravala? Čak su i emisije i filmovi snimani na ovu temu.

Nekad smo tražili broj osobe koju smo upoznali, brzo nakon upoznavanja uživo a danas je taj redoslijed okrenut, prvo ide request pa poruka a s njom i broj na koji nas se može kontaktirati. Sve smo obrnuli i čudimo se kad smo nesretni! Da bi se dogovorio date, sve se danas odvija brzinski, pod pritiskom i bez emocija, najčešće u vlastitom interesu.
Na društvenim mrežama mnogi ostvaruju prvi kontakt ali one nas i izdaju – ne možemo prikriti  da poruku nismo vidjeli jer tu su izdajnička kvačica i tekst seen.
Svjedoci smo tako brzinskog upoznavanja, koje slijedi odmah nakon requesta i adda, a koje se odvija uvijek po istoj šabloni: čekiranje svih fotografija, lajkanje istih, komentiranje, poruka. Pa još jedna, za slučaj da prva nije viđena i odgovorena. Nakon nje čak i pritisak, prozivanje od nepoznatih ljudi, zašto nije odgovorena pa čak i opširni eseji radi uvrijeđenosti.
Baš na ništa više se ne čeka. Što brže se odvija ova akcija, to će „žrtva“ biti lakše oborena.

Slijedi motrenje, nekoliko puta na dan, kad je kontakt od interesa bio zadnji put ulogiran, kad je bio na whattsupu, viberu, čekiranje svih poruka. Nakon toga ignoriranje, blokiranje profila pa opet request, poruka, s nekog drugog i sve se to opet odvija brzinski, kao da je osoba od interesa, upravo ovakvu dramu čekala čitav život.
A sve to zbog primamljivih fotografija, addanja nepoznate osobe i opuštenog, ležernog razgovora. Neki ljudi nažalost ne razumiju razliku između ljubaznosti, šale i flerta. Nekima nije mjesto na društvenim mrežama jer svojim boravkom nanose višeštete nego koristi.

 

Ako ste mislili da je na poslovnim mrežama bolje, moram vas razočarati. Odavno su izgubile na profesionalnosti. I ondje nepoznati ljudi pune inbox raznim ponudama i laskanjima, iako nemaju uvid u vaše fotografije. Posebno ste na meti kao single ili s primamljivom (izazovnom) fotografijom profila. Sve je ostalo vrlo slično drugim društvenim mrežama, tamo to čine samo s malo više stila pa ih je teže otkriti. I ovdje se mreža koristi kao dating platforma.

Ako vam se posreći, možda putem društvenih mreža i socijalne interakcije ipak upoznate osobu svojih snova. Zbog svih doživljenih šokova, mnogi su na oprezu, nemaju  povjerenja u kontakte s društvenih mreža. Možda vam se ondje i dogodi sretna zaljubljenost a s njom i lijepa veza no postaje nelagodno priznati da ste se upravo ondje zaljubili. Ta zna se da ondje ima svega, kao u gladijatorskoj areni.

 

Međutim, ne morate nikome otkriti kako i gdje ste se upoznali, možete se držati starih šablona, koje uvijek prolaze – supermarket, javni prijevoz, na druženju kod prijatelja. Na koncu, istina je bitna samo vama, važno je da ste vi sretni.
Zbog svih spomenutih stresova, uz one doživljene i van društvenih mreža, postaje jasno zašto se neki ljudi ne mogu (više) zaljubiti. Otupili su na osjećaje, lakše im je i ugodnije živjeti bez njihovog uplitanja. Nema više pritiska, nema tuge i boli, razočaranja ali zajedno s tim nažalost gubi se i na ljudskosti. Davanje prilika, drugima i sebi za ljubav, čini nas ljudima. To je prirodno. Bez toga smo lažni, umjetni i prazni, kao olupina.

Danas je nekako najsigurnije zaljubiti se u sebe. Uostalom, kako ono pjesma kaže…?

 

„Mijenja me
Zaljubila sam se
Tako kao nikada do sad

Vjeruj mi, nije do mene
Do tebe je
Ne znam da li znaš

Mijenja me
Zaljubila sam se
Zaljubila sam se u sebe

 

Jer..

mi smo putnici
Mi smo putnici kroz vrijeme
Tu nema stanica“

Da, vrijeme. Vrijeme je dragocjenost a ono vrijeme koje poklanjate drugima, ne može se vratiti stoga pazite kome ga darujete.
Ako osobe, s kojima ćemo provoditi naše vrijeme, možemo birati, onda nam je dat i izbor da ih (ponovno) volimo i da se u njih (ponovno) zaljubimo pa makar iza nas bio dugi period boli i razočaranja.
Za zaljubljenost i ljubav, uvijek trebamo naći vremena i čini se, nemamo više izgovora. Uostalom, nisu li te aktivnosti stvar naše odluke i volje, odnosno, kemije?

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/

foto: mylovewhisper.com, ohmydollz.com

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name