Kolumna by Nives

“Želi li Nebo isto što i ja?”

https://www.instagram.com/p/B905rUGq_gS

Sjedili smo na terasi kafića ispred Kamenitih vrata, odmarali u pauzi modnog snimanja, kad je do nas dopro glas ženskog turističkog vodiča i njena zanimljiva priča, koju je pripovijedala korejskim turistima.

„ Vjerovali ili ne, zagrebačka povijest obiluje mračnim pričama i tragičnim sudbinama. Priče, legende i mitovi o zagrebačkim coprnicama neodoljivo su privlačni svakome tko voli malo mistike.  Danas je teško zamisliti da su nekada zagrebačkim ulicama koračale vještice, odnosno coprnice, no progoni vještica u Zagrebu bili su itekako stvarni, a trajali su od 14. do 17. stoljeća. Od sredine 14. stoljeća osuđeno je oko 250 žena i tek nekoliko muškaraca. Posljednja je optužnica protiv vještice u Hrvatskoj podignuta prije samo 260 godina.  Legenda kaže da su se vještičje haljine, tijekom leta na metli, zakačile za vrh buzdovana koji je stajao na Kamenitim vratima. Buzdovan i danas stoji na tom mjestu, a on je trebao spriječiti vještice da uđu u grad.“

Pozorno sam slušala priču, a onda instinktivno pogledala prema krovu na Kamenitim vratima.
Hm da…

Ako ste mislili da vještice ne postoje ili još bolje, da danas više ne postoje, prevarili ste se. Mnoge se žene, čak otvoreno, nazivaju vješticama, a među njima prednjače tzv. Milenijalke. Sve što je unatrag nekoliko stoljeća bilo temelj za gradnju optužnice i privođenje, danas je legalno ili se barem tako čini, pozdravlja se i kupuje, sve dok se ne ustanovi da drugima čini štetu. Milenijalke  nose sa sobom kristale jer vjeruju u njihovu moć. Na Zapadu sve više i više žena vjeruje u tzv. Žensku energiju i prakticira spiritualnost. Mystical Movement je novi trend, o kojemu se otvoreno piše u najpopularnijim inozemnim ženskim časopisima. Ako ste mislili da toga kod nas nema, samo se prisjetite zaluđenosti zakonom privlačenja i vjerovanjima da crna mačka, koja prijeđe preko puta, donosi nesreću, a dimnjačar i djetelina s četiri lista, sreću.

Moderne “vještice” ne lete na metli, ali su zato, poput svojih srednjovjekovnih predaka, ovladale  nekim posebnijim vještinama, koje u moderno doba olakšavaju život i njima i drugima.

https://www.instagram.com/p/B4CM7M9o6eR

Znala sam da mnoge žene copraju, još od djetinjstva, ali da copraju tako puno…Sjećam se poznanice, koja je nekim čudom uspjela zavesti muškarca svojih snova, nekog lokalnog ljepotana, a da mu se uopće nije sviđala. Svi smo se čudili kad joj je uspjelo, a ona je kasnije otkrila da je riječ o tzv. crvenoj magiji. Pojma nismo imali što je to, čak nam je izraz bio smiješan, ali ona je u svom naumu uspjela, doduše ne zadugo jer je ljepotan nakon nekoliko seksualnih druženja odlepršao i nikakvi pokušaji da se ta veza obnovi nisu urodili plodom. Listajući jedan popularni, inozemni modno – lifestyle magazin, naletjeh na tekst o modernim vješticama, kojih je, kaže, na Zapadu sve više. Baš me iznenadio, a ponajviše dio o kristalima, koje zvijezde poput Lene Dunham i Care Delevigne nose sa sobom. Kristalima se, barem na Zapadu, pridaje velika važnost, spominje se i njihova ljekovitost, a na ezoteričnom trendu, mnoge su žene izgradile unosne poslove.

I sama volim kristale, uostalom, koristila sam ih kao dio nakita u svojim prijašnjim kolekcijama, no samo iz estetskih razloga. Za mene, diplomiranog inžinjera, iza kojega su stotine sati raznih kemija i vježbi u kemijskim laboratorijima, kako u srednjoj školi, tako i na fakultetu, minerali su tvari, od kojih je sazdana zemaljska kora i imaju jasno određen kemijski sastav. Homogeni su, načinjeni od elemenata koji se ne mogu dalje razložiti kemijskim postupcima, stoga u njima gledam njihovu estetsku i kemijsku vrijednost. Nekako mi je teško povjerovati da u sebi imaju iscjeliteljsku moć, iako se ona sve češće spominje u raznim ženskim i lifestyle magazinima. Tako ćete npr. naići na informaciju kako je gorski kristal najčišći i vrlo učinkovit za bistrinu uma, čak i imunitet, a rosenquartz za mekoću emocija i ljubav, dok malahit i ahat smiruju osjećaje i um, a onix naglašava mističnost. Žene koje u to vjeruju, pomalo se nepravedno naziva vješticama, uostalom, ako je pratiti najnovije znanstvene spoznaje, postoji energetska povezanost vanjskog i unutarnjeg svijeta – organizma. Danas znamo da priroda obiluje raznovrsnim zdravim izvorima, iako vrijednosti nekih od njih tek treba dokazati. Širi se svijest i ruše se nekadašnji tabui, koji su stotinama godina sijali strah pa je tako, u moderno doba, trend ženska energija, spiritualnost i self – empowerment, a žene rado kupuju i nose dizajnerski nakit iz jakih metala, s dodacima poludragog kamenja i simbolima na koji u prošlosti nisu smjele ni pomisliti.

https://www.instagram.com/p/Bfyz1yRjoz5

Vjerujete li u moć kristala? Volite li i živite li spiritualnost? Ako da, onda bi kristali trebali biti uz Vas i na nekom vidljivom mjestu, posebno ako si želite bolje raspoloženje, veću kreativnost i radnu učinkovitost. Zidni nakit s dodatkom kristala, kombinacija selenita, ametista i gorskog kristala, kažu, ima poseban učinak na okolinu, time što daje jasnoću, blagostanje i novu snagu. Kristalni ukras za zidove postavlja se na mjesto na kojem želite puno pozitivne energije, najbolje iznad radnog stola, u home office okruženju. Takve i slične primjerke nudi SoulZen Studio, opisujući svoj asortiman i učinkovitost kristala: “Drago kamenje podržava vašu energiju i pozitivno djeluje na tijelo i um. Taj se učinak tisućama godina pripisuje draguljima, zbog čega smo ih predstavljali u raznim proizvodima.
Na primjer, imamo boce za piće s ugrađenim poludragim kamenjem, narukvice i lance s rosenquarzom, koji otvara srce i akvamarinom, koji podržava čakru za ravnotežu i unutarnju harmoniju“.

Tko bi rekao, da će jednoga dana, gatanje iz karata biti legalno, da će se žene potpuno slobodno baviti tarotom i štoviše, naplaćivati usluge proricanja? Sjećam se, još je u mom djetinjstvu to bilo tabu, žene su poskrivećki posjećivale tzv. majstorice karata, kako bi saznale nešto o svojoj budućnosti, koja se uglavnom ticala ljubavnih priča. Ja sam se pritom uvijek pitala lupaju li te majstorice bzvz tuđe sudbine ili ih zbilja vide, no s druge strane, u crkvi nam je vše puta rečeno kako je ljudska sudbina poznata samo Bogu i da se u nju ne smije dirati. Također nam je dato do znanja kako pravi kršćani ne vjeruju u sudbinu i da smo za naš život, ali i tuđe živote, odgovorni sami.

Nemamo svi ista uvjerenja i logično, netko će rješenja za svoje probleme i osjećaj kontrole nad svojim životom, potražiti kod psihoterapeuta ili u kršćanskoj religijskoj literaturi, a netko u mirisnim štapićima, budističkim i/ili hinduističkim figuricama te istočnjačkoj literaturi. Svatko je slobodan okrenuti se duhovnosti na svoj način, sve dok ne čini štetu drugima, no pravo je pitanje kako znati, čini li netko štetu i na koji način.
Sve što je nepoznato, ne znači da je odmah i loše. Nepoznato oduvijek ljude plaši, a nekad iz neznanja rade probleme, sebi i drugima. Puno je tzv. katolika koji odlaze na mise i miješaju elemente svoje religije s istočnjačkima, ne samo po uvjerenjima, nego i praksi. Redovno praćenje dnevnih horoskopa, raskuživanje domova paljenjem kadulje i provjetravanje prostorija nakon posjete gostiju i nepoznatih osoba, u cilju čišćenja prostora od negativne energije ili nošenje kristala sa sobom, samo su neki od primjera. S obzirom na takve aktivnosti, stiče se dojam da nemaju dovoljno vjere i povjerenja u vlastitu religiju pa sa strane traže nadopunu i utjehu u drugim izvorima.  Religija nas međutim uči, da mi ne moramo pomagati svemogućem Bogu, nego mu moramo vjerovati.

https://www.instagram.com/p/B3Pie-qiE-U

Možda se netko zapita: „Kakve veze ima naziv vještica sa supermodernim selfempowermentom?“ Pa i nema baš, osim ako pod vješticom smatrate damu koja je ovladala vještinom upravljanja emocijama i želi naučiti druge, kako da sebi pomognu u unutarnjim previranjima.
“Želim, da niti jedna djevojka, više ne pomisli da za nju na ovom svijetu nema mjesta”, kaže Laura Malina Seller, tridesetdvogodišnja Njemica, najuspješnija poduzetnica u području mindfullnessa. Njena je poruka jasna – točno takva kakva jesi, ti si savršena. Ova je žena napisala i bestseller “Schön das es dich gibt”, a čak i njen Podcast “Happy, Holly & Confident” spada među najpoznatija takva ostvarenja u njenoj zemlji. Vlastiti osjećaj inferiornosti pretvorila je u unosnu karijeru, kojom i druge žene nastoji učiniti sretnijima i samouvjerenijima. Je li to grijeh? S kojim pravom se takvu osviještenu i plemenitu damu smatra modernom vješticom? Ženu, koja prije djeluje kao dobra vila, neprimjereno je i neukusno obilježavati tako ružnim nazivom.
Religija nas, međutim, podsjeća da je put u pakao popločan dobrim namjerama i poziva na oprez.

Ima žena koje ne bježe od naziva moderna vještica, a slove kao spiritualne revolucionarke i guru. Jedna od njih, novozelanđanka Gala Darling, autorica je knjige Radical Self Love, koja je doživjela veliki uspjeh. Uz to, ona održava i tečajeve u elitnom ženskom klubu i vodi osobni blog, na kojemu piše o ljubavi prema sebi.

Ne znam niti jednu frendicu iz moje generacije, koja se kao dijete nije igrala crne kraljice. Iako smo voljele tu igru u djetinjstvu, naše karijere nismo usmjerile u pravcu mistike. No neke druge žene, sebe su kao djeca zamišljale u liku vašarske vještice i proricale sudbine svojim igračkama, iz kristalne kugle. Išle su za svojim snovima i ostvarile zavidne karijere. Na sajmovima nisu uspjele, ali su svoje ideje pretočile u živopisne tarot karte, naglašenog umjetničkog izričaja. Digitalni kolaži psihodeličnih ženskih figura na njima, više su umjetnost, nego oslikane karte, a to je i razlog njihove visoke cijene na tržištu. Iako su među pripadnicima svjetskih religija, naročito među kršćanima, tarot karte nepoželjan alat, puno njih će ipak posegnuti za njima. Vjerovanje u tarot kosi se s kršćanskim načelima, no ono je i stvar osobnog izbora. U te izbore, sve dok su oni na privatnoj razini, nitko se ne bi trebao miješati.

Na svojim duhovnim uvjerenjima, mnoge su žene izgradile uspješan business i otvorile online trgovine, u kojima su dostupna razna pomagala za postizanje i očuvanje unutarnjeg mira. Zahvaljujuć njima, sve više dama nosi ogrlice s gorskim kristalima, postavlja kristale i zaštitne figurice u svoj dom, naročito na radni stol, čita self empowerment literaturu i intenzivno radi na sebi.
Što god mislili o njima, one ne bi uspjele u svom poslu da nije bilo velikog interesa i potražnje za takvom vrstom ponude i pomoći, stoga je pravo pitanje otkud toliki interes. Je li to tek povodljivost za trendom ili nedostatak povjerenja u neke druge izvore, a naročito u svjetske religije?

fptp pinterest, instagram

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija Kolumna by Nives

Udovoljavanje (ni)je trendy

“Dobro di si ti? Nigdje te nema?!” Pitam se, koliko puta ću još biti u iskušenju da britko odgovorim na
Inspiracija Kolumna by Nives

Zanimanje? Sponza

  Nekad popularni stihovi pjesme “sugar honey dečko moj, medeni poljubac je tvoj” danas bi lakše no ikad dobili inačicu