Inspiracija Kolumna by Nives

Žene, nemojte biti marionete ‘krkana’: Oni nisu prilagodljivi, opiru se promjenama, misle da su i u srednjoj dobi dopadljivi!

Koristim ovu priliku da još jednom zahvalim dragoj frendici Lani, na pomoći oko kreiranja teksta o muškoj krizi srednjih godina. Hvala Lana! Jedva čekam da se u diskusiju ubaci i moja druga draga frendica, Miranda.

Čovjek bi rekao da sam opterećena muškom krizom srednjih godina, kad ju opet spominjem i da se (o ne!)  opet o njoj spremam pisati jer osjeća oštriju vibru ovog teksta ali ne, stvari iz moje perspektive izgledaju ipak malo drugačije. Naime, prethodni je tekst  prilično privukao pažnju čitatelja a posebno me zaintrigirao komentar mog prijatelja:

Bla bla bla ima i druga strana medalje! Gdje žena ima dvije dadilje, vrtlara, kuhara, bila na noktima, frizuri, jahanju, solariju. Ništa ne stigne, nema pojma kako druge žene išta stignu. Dakako da muž nasao duplo mlađu koja ne traži ništa a dala bi sve.

Razmišljala sam o njegovim riječima. Još uvijek razmišljam i pitam se, poznajem li ja takve žene? Ne, definitivno se ne družim s takvim tipom žena.

U mom svijetu, žena je vrijedna majka i domaćica, dobra prijateljica, često i vrlo uposlena poslovna žena, katkad nečija vrijedna zaposlenica a katkad poduzetnica. U mom svijetu nema žena koje svaki dan svoju energiju gube na manikuru, frizuru, sunčanje, shopping i raskošnog švalera. One nemaju bazene niti mišićavog vrtlara, privatnog kuhara, ne voze bijesne limuzine i vjeruju da takvo nešto postoji samo na filmu i u romanima. Ne zadiru u tuđe živote pa ni ne znaju da ima onakvih  primjera. Većinu poslova kod kuće obavljaju same i nemaju vremena za gubljenje i pogađanje misli svojih partnera.

Konkretne su, direktne i iskrene. Ne gunđaju, ne uspoređuju se s drugim ženama. Žive u svom filmu, bogatom obavezama i ako tokom dana ne stignu obaviti sve što su naumile i što su im drugi zadali, noću obavljaju dio poslova.

Nije da osuđujem gore opisani način života ali ga ni ne priželjkujem. Nikad nisam ni maštala o drugačijim svjetovima. Meni i mojim prijateljicama u našem je svijetu sasvim fino i neopterećene smo egoističnim tripovima. U mom svijetu niti jedna moja prijateljica i poznanica nije Anka Zgubidanka a ni “sirota mala bogatašica”, kćerka ili supruga tajkuna.

U mom svijetu ( i svijetu žena s kojima se ja družim) vladaju posve druga pravila. S obzirom da puno i naporno rade, prilično teško održavaju ljepotu. No one žele raditi i privređivati, ne žele biti ničija marioneta. A marioneta si kad si o nekome ovisna. Nije stoga čudo da i njihovim supruzima pobjegne oko za mlađim primjerkom, koji nema (tolikih/nikakvih) obaveza.

Nekad su i one bile mlade i prpošne a gomilu obaveza kakve danas imaju, umjesto njih obavljala je majka. U međuvremenu su odrasle u žene, zašto bi se sada majka ubacivala?

No vratimo se mi njihovim muškarcima. Oni svoje dame kod kuće ne štede, pretrpavaju ih obavezama. Čak i kad bi nešto s drugim htjele, one za to nemaju vremena jer ne žive životom razmaženih zvijezda. Ono što zastrašuje je njihov odnos prema njima, neki među njima ponašaju se poput pravih balkanskih sirovina. „Krkani“, opisuje ih tako moja mlađahna prijateljica.
Za krkana je, između ostalog, karakteristično da nije prilagodljiv i da se opire promjenama. U svojim očima ne stari, bez obzira što mu se godine gomilaju poput starog papira. On se vječno drži imagea mladog, poželjnog  ljubavnika. On je uvjeren, da je i u srednjoj dobi dopadljiv mladim ženama. Evo nekih primjera:

“Nego…”, počeo je, cerekajući se poput pubertetlije nadomak šesnaestoj,”idući put kad ti u goste dođe neki od tih tvojih komada, modela, obavezno zovi mene.”

Usprkos pogledu svoje supruge i dalje se cerekao, možebit od vina ili stvarne želje jer znamo, u vinu je istina.

“Ne znam samo na što bi to one trebale pasti kod tebe”, pomislih,”na izgled sigurno ne a kad smo već kod novaca, auta i tvoje imovine, ne bi toga lako bilo da nije moje prijateljice, koja je žrtvovala svoje vrijeme, radi tvoje karijere i posvetila se odgoju i obrazovanju klinaca. Nisam sigurna, da bi neki od mojih modela, pao i na tvoju “spiku” a o drugim vještinama neću nagađati. No, nije baš da svaka mlada jahačica priželjkuje starog konja”.

Krkani imaju i krasan primjer u liku vlastitog oca:

“Jednom prilikom, svjedočila sam raspravi četrdesetogodišnje prijateljice i njenog svekra. Nakon što se, isprovocirana, u šali obratila svome suprugu riječima:“Ako nećeš biti dobar prema meni, ići ću na masažu kod sexy 28-ogodišnjaka u wellness centru“ a suprug šalu prihvatio i popratio smiješkom, izazvala je burnu reakciju svekra, koji ju je slučajno čuo i odmah stao u obranu sina:

„Muškarac može uvijek naći mlađu žensku i napraviti dijete i sa 60, 70 godina a vi, žene, zanimljive ste samo kad ste vrlo mlade. To zahvalite prirodi, ona je tako uredila.“

Došlo mi je da se ubacim u razgovor i stanem u njenu obranu riječima: „Kako kome. Mnogim muškarcima žene nisu samo za rasplod. Ni ne znate koliko se varate, neke su i u starijoj dobi zanimljive ko u dvadesetima a tko to uopće želi imati bebu sa naboranim, zapuštenim muškarcem u godinama? Tko liježe s takvima? Možda tip žene, nalik mladom muškarcu koji spava sa ženama pozne dobi, onima pred mirovinu?“ , no samo sam se nasmijala i namignula joj, procijenivši kako se s primitivizmom ne treba uopće raspravljati i loviti u koštac.

To je čisto gubljenje vremena.“

Takve priče nose poruku, kako se gore opisani tip muškarca zapravo plaši vlastite starosti a ponizujući žene, pumpa  ego i prakticira manipulatorske vještine ocvalog, starog lovca. Puno je takvih šovinističkih__________a (umetni dio koji misliš da nedostaje) koji se loptaju ženskim osjećajima.

Živimo gdje živimo. U muškom svijetu, u kojem je ženi teško (p)ostati dama. Nije čudo da ta dama krije svoje godine i što dulje želi izgledati mlada.

Ovaj tekst posvećujem svim onim ženama, koje trpe mušku torturu i pritisak, da im uvijek moraju biti lijepe i dotjerane, zabavne i raspoložene, za njihov verbalni i seksualni napad. Svim onim ženama, na kojima muškarci liječe svoje frustracije, svima koje strpljivo podnose kritiku i bol, mušku krizu i strahuju od nadolazećih godina. Svima koje se potajno pribojavaju da (im) nisu dovoljno zgodne, pametne, vrijedne, atraktivne jer su ih u to uvjerili oni i koje strepe od mlađe konkurencije.

Možda da otpustite tog svog velikog frajera, ako ste već umorne od trpljenja njegovih nepodopština. Na svijetu je još barem milijun potencijalnih kandidata. Ovaj vaš se godina plaši više nego vi. Nemojte biti njegova marioneta.

Ne trebate osobu koja vam stalno nabija pritisak i uspoređuje vas s drugima. Koja se pita, kako Angelina ima šestero djece a sve stiže i zaboravlja (namjerno?) kako ista ima šest dadilja i nekoliko privatnih kuhara.

Kojoj je smisao života okretati se za drugima ili tražiti komad mladog mesa. Primjera poput gore spomenutog, ima jako malo (svaka čast tim sretnicama) a muškarac koji ženi dopusti da se raspojasa ni nije pravi muškarac.

Ono što želi izbjeći mlađom „koja ne traži ništa a dala bi sve“ vraća se kao bumerang, ako se nije riješio starih navika. Muškarac si je sam kriv kad se uz ženu osjeća kao olupina, jednako kao što si je i žena kriva, kad se tako osjeća uz muškarca. Krivi izbor partnera, krivi stil života, previše popuštanja, ignoriranja i eto problema.

To ne mora značiti, da će punim plućima kušati sve slobode ali će naći načina, da si ugodi i za neka odstupanja. U vezama, u kojima se od početka jasno ocrtavaju granice, više je sreće i povjerenja. U vezama, u kojima partneri vuku na istu stranu (stranu zajedništva) i drže se dogovora, više je harmonije i mira.

Kad si medij za gore opisani tip žena, koji uživa svoje slobode, u luksuzu i nalazi razne izgovore da opravda mrlje svog ega, kad tad doživjet ćeš isto, sa ženom bilo koje dobi, ako ne promijeniš sklop razmišljanja.

Kako god muškarci hrane ego s mlađim ženama, tako to rade i žene s mlađim muškarcima. Iz dosade, znatiželje, iz frustracija. Pa tko kaže da na svijetu ne postoji pravda? Živjela emancipacija!

Reći ćete, sve je podložno promjenama. Danas oženiš ljupku djevojku, sutra je to stara oštrokondža, koja troši tvoj novac. Jer teško da troši svoj, kako ga je uz i za sve one aktivnosti samo zaradila? Luksuzan život ima svoju cijenu i jako puno košta.

Nije čudo da se od svih tih stresova zaželiš „mladog mlijeka, koje bi dalo sve a ne traži ništa“. Ali ništa na ovom svijetu nije bez razloga. I je li uopće pošteno igrati se s osjećajima “naivnog djeteta”?

Stoga, ako već financiraš svoju damu, brine te što s tobom ne provodi više vremena i “ne stiže na ništa” a želiš spasiti vezu, brak, zavrni malo pipu pa neće biti ni suludog trošenja i prenemaganja.

Ljubav ide i kroz želudac, naruči novo jelo svaki dan ali i pokaži svojim primjerom, kako će bolje iskoristiti tjedan.

Ne ljuti i ne rasplači ženu, snosi odgovornost, priznaj krivicu pa će ti dugo izgledati svježa i mlada. Ne provociraj i ne okreći se za drugim suknjama. Ne plaši ju, kako će jednog dana biti stara i ružna. Ne nabijaj joj pritisak da se fizički prepravlja, kako bi tebi bila zanimljivija. Budi joj dobar i vjeran partner a ne sebični ljubavnik ili drugi otac. Ne tjeraj ju svojim ponašanjem iz vlastitog doma.

Ne sij sjeme gdje ti padne na pamet, da ne pokupiš sjeme boleština. Posveti partnerici vremena i podsjeti je na razdoblje vaših najsretnijih godina. Budi joj zanimljiv, napravi nešto slatko, simpatično, čemu neće odoljeti ni da je najčvršća.
Speci kokice, uključi film, natoči piće, pokrij je poljupcima. Daj joj svoje osjećaje, posebno u doba najvećih kriza ali ne pretjeruj u ničemu, sve radi s mjerom, budi muškarčina!

foto: thestar.com

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name