Inspiracija Kolumna by Nives

Žene su moćne i neodoljive pa zašto si onda nabijamo komplekse i stvaramo blokade?

Danas su starije slađe i finije, a mlađe iskusnije – reče jednom prigodom moj frend a ja se ubacih u raspravu, kako nisam baš u to sigurna. Jer kako sad pak to, ne bi li trebalo biti obratno?

No ipak mi reče, potpuno uvjeren, da ne mogu ni zamisliti što sve mlađe žene danas izvode. I reče da žene nikad prije nisu bile takve. Da nikad nisu tako prosto, jeftino napadale, bile agresivne. I da se ugodno iznenadi, kad naiđe na ženu damu, sa finim manirima, koja zavodi svojom profinjenom seksualnošću.

Prošlo je, po svemu sudeći, ono doba finih cura, iz finih familija, koje su se čuvale za pravoga. Možda i ne do braka ali svakako su iz srednje škole izašle nevine. I ta je nevinost bila u većini, unutar razrednih odjeljenja, svega dvije – tri su odskakale, seksualno slobodnijim vladanjem. A krivoga, na prvoj godini studija bi, one prve, odmah proglasile pravim, idealnim kandidatom za pravi trenutak, koji su pomno isplanirale, bez osjećaja, kako kasnije ne bi žalile, ako veza propadne, što ih ostavlja upravo taj koji ih je razdjevičio. Da, nekad su žene bile romantične i prilično staromodne. I nekako su više mislile na sebe, imale više dostojanstva, danas se bacaju svakom zgodnijem frajeru pod noge. Svoje gluposti i zaluđenost pravdaju ljubavlju a kad ih on iskoristi i šutne, nastaju drame. Da, nekad su žene bile drugačije, samosvjesnije, dame. Nisu prve prilazile, ne iz straha nego su njima (muškarcima) dale da budu glavni, lovci.

Birale su najjače, najzgodnije, najzabavnije tipove ali su ih i šutale. Jesu se zabavljale s muškarcima ali se nisu otkrivale.
Da je tome tako, odnosno, da tog vremena više nema, potvrđuju i riječi moje prijateljice, profesorice:

– Imam tri kćeri i ne do im Bog da urade kakvu glupost, da me osramote, odreći ću ih se. Danas imati žensko dijete je muka! Nikad ne znaš u što se može izroditi, koliko god da odgajaš i paziš. Klinke od trinaest već hodočaste momcima. A ovi ih natežu ko žvakaće gume. I ne samo to, već se pisalo o prodaji maloljetnica za bon. Pazi, za bon za mobitel, bon od trideset i manje kuna! Bolesno! – reče mi prijateljica, profesorica, uznemireno a druga žena, također profesorica, ali pred mirovinom, dodaje:

– E pa ne bi više razredništvo za nikakve novce, nema šanse. Njih pohvatat po Pragu je jack pot. I ne samo to, na maturalnom se svatko sa svakim a najogavnije je kad ujutro cure prepričavaju doživljaje a ti pored njih, za susjednim stolom, slušaš za doručkom:

– Razvalio me, onaj T. Znate ga, mm kako je dobar, ludilo je, cure ne znate kaj propuštate. Jedva hodam danas, sva sam klimava i raštimana.

Mi, stare profesorice, kad takve stvari čujemo, ne znamo od srama kud bi gledale. I nema kraja tome, tokom dana još prepričavaju doživljaje, iz spavaće sobe. A đačke domove bolje da ne spominjem. I sve to je vrhunac neukusa i divljaštva! Ne znam, mora da to rade namjerno, da privuku pažnju na sebe, da su namjerno tako šašave, pa koja normalna cura bi o tome, što i s kim izvodi, zvonila na sva zvona?! Ali da se ne boje boleština, trudnoće, meni je to neshvatljivo. Ali što se čudim, ako se zalomi dijete, riješit će ga se. To je takav mentalni sklop, kojemu se fućka za svakoga, osim za sebe.

Što se zapravo događa, u suvremeno doba, postaje razumljivije, kad malo odete u rikverc, unatrag dvadesetak godina ili do konzervativnijih obitelji, kako biste otkrili razloge:

– Samo mi nemoj dovesti nekog luzera, molim te ko dragoga Boga, ako treba i kleknut ću pred tebe ali nemoj da mi se po kući motaju sumnjivi tipovi.
– Dobro, dobro, tata, razumijem.
– Fino da razumiješ jer onaj koji mi uđe u kuću će te ženiti!!!

Opa, s nekim tatama nema šale. Zato pazi koga ćeš uvesti preko praga!

Vrhunac tatine dobrote i ljubavi ipak je, kad budućem mladoženji, svečano priopći nešto u ovom stilu:

– Sačuvao sam ti ju, da znaš. Nije smjela nikud ni mrdnuti.

Što zapravo tata takvim riječima želi reći? Da je jako dobar čuvar, tjelohranitelj? Da mu ni u snu ne bi palo na pamet kako si upravo tog mladoženju, za rijetkog izlaska, krišom usred noći upeljala u svoju sobu, u kojoj ste, eto imali nešto bitno, tiho raspraviti? Želi li zapravo reći ili vjerovati, kako će ti baš taj mladoženja biti prvi, koji će te istražiti i to u prvoj bračnoj noći? Dok se ti i mladoženja jedva suzdržavate da pred njim ne prasnete u smijeh? Dok mladoženja zna, sumnja ili naslućuje da si tati možda i više puta izmaknula kontroli i prije njega, za rijetkih izlazaka?

Ili zapravo iz roditeljske ljubavi želi zataškati sve te neke čudne pozive, danju, noću, kad gotovo preko noći, stasaš u prekrasnu djevojku, koja bilo u običnom jeansu, bilo u izazovnoj suknjici, mami i opija muški rod? Pravi li se lud da ne zna, kako većina kćerki izjuri u jeansu, bez makeupa a nosi oskudnu haljinu i brdo šminke u torbi? Ali, koliko modernih tata uopće prati trendove? Pa i one, vezane uz činjenicu, da odavno nije IN ulaziti nevina u brak? Mnogim se tatama – čuvarima tako svašta mota po glavama, dok ih ne smirite nevinim osmijehom. Mnoge mame i sa šezdeset, još uvijek na seksi scene, napuštaju prostoriju, u kojoj zajedno gledate film. I mnogi partneri, na dan vjenčanja rade cirkus, show program:
– Jao, što će tvoji sutra reć, nakon prve bračne noći? Gotovi smo, sad će znat da više nisi nevina.

Da, nekad su roditelji pazili i odgajali svoju djecu, a s posebnom pažnjom kćerke pa nije čudo da i danas postoje one konzervativnije, koje se malo teže opuštaju, više stide i teže upuštaju u seksualne odnose. No s druge strane, mnogima je prestrog odgoj nanio više štete nego koristi. Mnoge su se kćeri radi toga otele kontroli i dale u bijeg.

A treće su, iz rasturenih obitelji, radi roditeljskih razvoda, totalno izgubile kompas i pomahnitale. Nema ih tko krotiti kad svatko os roditelja vuče na svoju stranu. Misle da je sasvim ok prkositi starcima, svijetu i Bogu, svojim razuzdanim vladanjem.

Kakogod, staromodni roditelji su u manjini. Sve više.

No moderni roditelji, na sreću, što se seksualnosti tiče,  više ipak ne žive u „prošlom stoljeću“ pa čak i par stoljeća unatrag, zahvaljujuć medijima, filmovima, serijama i raznim drugim izvorima informacija, kojima naprosto ne mogu pobjeći. Ako im pružaju prežestok otpor, napada ih se, totalno su demode. Sada je IN liberalan odgoj, ma koliko nekima pao teško na želudac. Seksualnost je zdrava, napokon su naučili i prihvatili, što svoju, što tuđu, ali tek kad je umjereno dozirana. Bez zdrave seksualnosti je gotovo nemoguće zamisliti veze na duge staze. I to su napokon shvatili i prihvatili, ili još bolje, s time se pomirili. I hvala Bogu, ne dijele više zaostale batine i savjete pred izlaske nego – kondome.

Budimo realni, kome se to još da  „hodati“ nekoliko godina i čekati  do braka, kad bismo, u prvoj bračnoj noći, prvi put trebali kušati okus vlastite i tuđe seksualnosti? Pa toga više nema ni u filmovima! I zašto bismo to uopće trebali činiti? Zbog vjerskih ili nekih drugih uvjerenja?  Zbog želje naše partnerice/partnera? Straha? Od sebe ili raznih spolnih boleština? Kakvih pak boleština ako smo prvi jedno drugome? Od neželjenih trudnoća? Možda ali nije li malo nevjerojatno da nam se zalomi uz sva prirodna i moderna sredstva zaštite? Ako se dijete i zalomi, hej, pa nismo li se ono planirali ženiti?

Čak vas ni svećenik neće klopiti po prstima ako prije braka spavate s dečkom/djevojkom kojeg/koju volite. Čak će vas razumjeti ako ih je bilo i više a možda će vam i pomoći „ispovijediti svoje grijehe“. Čemu dakle sva ta prijetvornost i gluma, moraliziranje, usred prljavog svijeta u kojem živimo, u kojemu jedni drugima dozvoljavamo svašta, po pitanju raznih seksualnih sloboda? Čemu gluma  da smo neviniji nego zaista jesmo?  Stručni izvori tako navode razloge za seksualnost u svakoj vezi:

najbolja veza je ona u kojoj vam je partner/partnerica najbolji prijatelj/ica i ljubavnik/ica. Ako ste u vezi u kojoj nema konzumacije seksa ili ga ima premalo za vaše potrebe, mogli biste se osjećati kao da se viđate s prijateljem/icom, spavate s prijateljem/prijateljicom.

Sve veze trebaju strast, uzbudljivost, seksualnost. Imate li sex sa partnerom/partnericom, vaša je strast živa, što vašu vezu čini poželjnom, zabavnom, stimulativnom. A osude, za slobodnije seksualno ponašanje? Okačite ih mačku o rep!

Ja znam ženu, koja je kao maloljetnica rodila svoje prvo dijete. Da, dobro ste pročitali, nije pobacila.

Znam i onu, kojoj se „zalomilo“ pa je opet rodila, iako  se desilo s ljubavnikom, tuđim mužem. Jednostavno je odlučila zadržati dijete jer je protiv pobačaja. Pa onu treću, koja je imala priličan broj partnera ali joj se nikad nije „zalomilo dijete“ i nije trebala na abortus, zbog nikoga jer se družila samo sa pametnim tipovima. Pa četvrtu…i tako unedogled. Svaka od njih ima svoju jedinstvenu priču. Ali jedno im je zajedničko, niti jedna od njih nije sklona moraliziranju i svjesno uživa u seksualnosti.

Što, uživa u seksualnosti? Pa kako ju nije stid, žena treba biti dama! Žena ne smije naglašavati svoju seksualnost! O, da, žena je najveća dama kad živi svoju seksualnost, ali kroz hod, geste, svoj um,  inteligentne razgovore, fine manire i samouvjerenost. Žena je najpoželjnija kad je svjesna vlastite seksualnosti ali ju zna dozirati, po potrebama i sa nekom višom svrhom. Ženina seksualnost je najmoćnija kad za sebe bira samo najkvalitetnije partnere.

Ne nagovaram vas ovim tekstom na promiskuitet, sačuvaj Bože! Želim Vas samo podsjetiti na sve benefite osvješćivanja vlastite senzualnosti i seksualnosti. Da ne srljate u veze bezveze. Jer o njima slušam gotovo svaki dan. Da se ne zaljubljujete u krive. Da, i o tome slušam i čitam. Da ne padate tako lako na „volim te“ i da se podsjetite razlučiti čisti, animalni  seks od prave ljubavne, intimne, užarene seksualne igre.

I da u tom kolu osjećaja i strasti nikako ne zaboravite na sebe. Što, ne trebam vas podsjećati na to? A zašto onda svaki dan slušam i čitam o slomljenim srcima? O neostvarenim snovima i fantazijama? O pomahnitalosti u zreloj dobi zbog neiživljenosti u mlađoj?

Evo što o našim seksualnim potrebama kažu istraživanja:

Poznato je da sex pomaže umanjiti pa čak i eliminirati stres. Kad ste bez stresa i osjećate se ugodno, funkcionirate bolje. Jednako tako, imate li loš sex, funkcionirat ćete očajno loše. Sex je tako moćno sredstvo koje vas i partnera/partnericu čini sretnom i zadovoljnom osobom. Pojačava intimnost, bliskost s partnerom i samopouzdanje te pokazuje koliko ste željeni i trebani. Vašem partneru/partnerici daje potvrdu koliko je bitan/bitna i zanimljiv/a. Sex je dakle oblik komunikacije. On je način, na koji izražavate da je ljubav prisutna, da je sve u redu unutar veze, bez obzira na životne nevolje.

Sex popravlja san, čini da spavate poput bebe. Hvala oksitocinu. Ljudi koji često imaju sex, sretniji su od onih koji ga nemaju. Sex je začin svakodnevice. Popravlja raspoloženje i samopouzdanje, daje pozitivan osjećaj sebe. Ako ste u vezi bez konzumacije seksa, vaš partner nije 100 % zadovoljan.

A ako nije, sreću će potražii drugdje. Ne možete mu/joj to zabraniti, sex je prirodna potreba svakog odraslog živog bića. Sex je ljepilo koje drži vezu. Ponovno vas povezuje s partnerom/partnericom i baca u pogon. Sex čini veze živima.

Seksualna energija je moćna pokretačka sila i ako je pravilno usmjerena, pomoću nje možete osvajati kreativne, stvaralačke vrhunce. Imate li uz sebe partnera, koji svoju i vašu seksualnost shvaća na ispravan način, seks postaje zadovoljstvo i ispunjenje na svakom nivou vašeg bića a ne obaveza, navika ili čista razbibriga.

Ako još uvijek mislite da sve žene priželjkuju samo partnera s kojim će izgraditi dom i živjeti sretno čitavog života, razmislite još jednom. Neki autori tvrde, kako su naše ideje o seksualnosti zapravo mitske i da se žene ne razlikuju u domeni seksa puno od muškaraca. Štoviše, još su gore ali se (neke) plaše priznati. Jedan od autora, Daniel Bergner, tvrdi kako su jednako promiskuitetne i seksualno aktivne kao i muškarci. U svojoj knjizi autor razbija taj mit, koji nas uči kako su žene suzdržanije, da gledaju porno sadržaje puno manje od muškaraca i da im za kretanje u seksualnu igru treba emotivna motivacija.

To je potpuno pogrešno uvjerenje, ponašanje žene ovisi o brojnim okolnostima, odgoju, iskustvima, njenoj dobi, mogućnostima, što objašnjava i razuzdano vladanje adolescentica ali i starijih dama.

Kuša li žena, većinu stvari koje se smatraju „zabranjenim voćem“ u ranijoj (mladenačkoj) dobi, manje će isto priželjkivati u kasnijoj, porast će joj kriteriji i uvjeti. Također, svoju seksualnost neće smatrati demonom koji ju proganja već će ju prihvatiti kao zdravi dio sebe i u njoj znati uživati.

Žene, koje bez straha i stida pričaju o seksualnosti, zdravije su, emotivno i mentalno stabilnije, zadovoljnije sobom,  samouvjerenije. Ne stvaraju si blokade pa kod njih energija neometano teče. Više uživaju u odnosu, prihvaćaju svoje tijelo (figuru) i poznaju ga, znaju se opustiti a time i lakše dolaze do cilja – orgazma. S godinama, žene više uživaju u odnosima, a jedan od razloga je i njihovo samopouzdanje. U dvadesetima vole istraživati no često si stvaraju blokade pitanjima „voli li me – ne voli, jesam li dovoljno dobra, uspješna, lijepa“ i opterećuju se materijalnim stanjem, što otežava opuštanje.

Samouvjerenost i samopouzdanje su komponente koje se stiču godinama i upravo  te osobine su ono što zrele žene čini jako privlačnima. Većina njih je već ostvarila što je željela i sad neometano uživa u svojoj seksualnosti, bez tabua.

Kad bismo potpuno vjerovali mainstream percepciji, medijskim napisima, ženska seksualnost bi nam  zapravo bila zastrašujuća, sramotna i prema nekima, trebala bi se potisnuti koliko god je moguće. Svega ima u toj kuhinji, od uvreda na račun slobodnijeg ponašanja do prozivanja radi slobodnijeg odijevanja, koje „poziva na sex“ pa sve do samog nasilja nad ženama i još uvijek prisutnog rituala uklanjanja klitorisa radi uskraćivanja užitka. Razni stereotipi i osude žensku seksualnost predstavljaju u negativnom smislu. No moderna znanost, ali i razvoj svijesti, čini se da će takvo stanje ipak promijeniti.
Puno je razloga da se osjećate ugodno kad je riječ o ženskoj seksualnosti, evo nekih:

Bez obzira na razne osude, žene imaju više slobode u istraživanju vlastite seksualnosti. Priželjkuje se i njihova biseksualnost, odnosno sklonost prema suprotnom spolu, koja je mnogima vrlo simpatična i uzbudljiva a muškarce se puno više osuđuje kad govore o svojoj seksualnosti s drugim muškarcima. Žene koje vole analni seks doživljavaju pohvale. Žene mogu stimulirati razni izvori, prema nekim istraživanjima. To znači da ih može uzbuditi gledanje straight odnosa muškarca sa ženom, gay sex i sl. Kad je isti eksperiment napravljen s muškarcima, straight muškarci su se palili na seks sa ženama i seks između žena ali ne i na gay seks, muškarca s drugim muškarcem. Kod gay muškaraca bilo je suprotno.

Žene su sposobne doživjeti više orgazama u kraćem vremenskom periodu, na čemu im mnogi muškarci zavide. Čini se, što više orgazama žena ima, to ih više može postići. Kako?

Neiscrpan je protok krvi i energije kroz područje zdjelice. Ta činjenica žensko tijelo čini nezasitnim i stvorenim za užitak, kad je riječ o seksualnosti.

Puno je načina na koji žena može živjeti svoju seksualnost, čak i kad nema penetracije. Dokumentirani su i slučajevi orgazma uslijed četkanja zubi, samog razmišljanja o odnosu, stimulacije grudi, vježbanja pa čak i poroda!

Nevjerojatno da i ovakvi slučajevi postoje, zar ne?

Klitoris je jedini dio tijela koji služi isključivo za užitke i često je zanemaren.

Trudnoća i porod su dar a donošenje novog živog bića, čovjeka, na svijet je veličanstveni čin. Žensko tijelo je tako stvoreno za užitak, stvaranje i rađanje.

Vjerovali ili ne, vagina ima sposobnost samoočišćenja, od bakterija i štetnih tvari. Jedna zabavna činjenica – nema nereda nakon masturbacije, kao kod muškaraca.

Žene u svom vlasništvu imaju grudi, namijenjene majčinstvu ali i radi estetike. Male, velike, srednje, svih oblika, bitno da su zdrave! Grudi su tisućljećima predmet žudnje i umjetnička inspiracija. Slavljene su u svim veličinama a o njima su napisane i pjesme. Žene dolaze do zadovoljstva i stimulacijom grudi a nema ničeg boljeg i zdravijeg od majčinog mlijeka.

Nameće se zaključak, žene su zahvaljujuć svojoj fizičkoj slici i tjelesnim osobinama – moćne. One smiju i trebaju živjeti svoju seksualnost, koja nije darovana samo radi produžetka vrste već i radi užitka. Dok je muškarac prirodno predodređen za lovca i darivatelja, žena je rođeni primatelj njegove moći i snage. Barem prstohvat morala je poželjan u čitavoj priči, ne možemo i ne smijemo se ponašati poput životinje i nasjedati na svaki animalni zov, kako ne bismo povrijedili sebe i druge ljude  ali s druge strane, zašto bismo si nabijali komplekse, razne blokade i dijelili moralne prodike, posebno onima s kojima nas baš ništa ne veže? Zašto bismo osuđivali, napadali druge, posebno one nepoznate, one kojima ne plaćamo račune i zašto ne bismo osobe koje volimo, doživljavali potpuno, čitavim bićem, na svim razinama, mentalnoj, emotivnoj, fizičkoj? Imamo mogućnost izbora seksualne slobode, nije li ovo 21. stoljeće?

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr
Fan page: www.facebook.com/Nives-Stern-521741814648685/timeline/
Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name