Inspiracija

ŽIVJETI U TRENUTKU Samokontrola traži fokus i koncentraciju ali omogućuje stabilan i čvrst duh

Kad sam bila malecka, tamo negdje u ranim teen godinama, tata me često vodio u ribičiju. On, sportski ribolovac, vodio me na najluđa mjesta na Kupi, uz Slovensku granicu i na najljepše lokacije uz prelijepu Mrežnicu. Nisam baš kužila otkud mu tolika ljubav prema ribolovu i živci, da satima gleda u plovak, posebno onda, kad ništa nije grizlo. Bilo je dana kad se kući vraćao s odličnim ulovom, a nekad i bez njega, pa sam ga pitala što ga toliko motivira , kad je ribolov poput lutrije, nikad ne znaš hoće li biti kakvog ulova, bez obzira što si imao odličan mamac i timing.

Svima u obitelji objasnio je svoju strast: „Ja u ribolov idem radi odmora, meni je to terapija. Uz vodu odmaram misli i duh i nije mi bitno hoću li nešto uloviti. Koncentriram se na plovak, najljepši je trenutak kad on iznenada potone, kad riba zagrize mamac.“ Tek kad sam malo porasla, shvatila sam što je htio reći. Često je naglašavao pojam trenutka i ilustrirao ga raznim primjerima.

Imao je vrlo stresan posao, koji je, gledajući današnjim trendovima, tražio puno meditacije. Pojam trenutka zanima ga čitav život, a zainteresirao je i mene, natočito nakon priče o snu usred noćne vožnje, velike opasnosti, iz koje ga je spasila samo božja ruka, iznenadnim buđenjem u kritičnom trenutku, u kojemu je brzo reagirao i izbjegao sudar. Anđeo? Podsvijest? Nadsvijest? Kako god i što god, taj trenutak ostao mu je u pamćenju čitav život. Trenutak pada koncentracije, koji je mogao završiti katastrofalno, ali nije, na svu sreću, iz tko zna kojeg razloga. Možda i da bih ja vama danas mogla pisati o tome. Ne znam da li i koliko razmišljate o pojmu trenutka, da li ste o njemu uopće ikad razmišljali. Ja jesam, razmišljam i sada, dok pišem ove retke, večer prije ključne, finalne utakmice za naslov nogometnog svjetskog prvaka. Ne znam kakav će biti rezultat, ali zajedno s vama, čvrsto držim palčeve za naše i svim srcem se molim, da pobijede. Kad navijamo tokom utakmice, šaljemo pozitivnu vibru našim nogometašima, ali ne mora značiti da će oni zbog toga pobijediti. Naš navijački žar može biti vrlo jak, ali oni ne moraju igrati prema našim očekivanjima. U igri je tako puno faktora, od tehnike igre, njihove odmornosti, spretnosti pa sve do sreće. No, ipak se od njih očekuje koncentracija u svakom trenutku i ispravna reakcija u svakom trenutku jer oni su vrhunski sportaši, trenirani da u svakom pogodnom trenutku reagiraju potpuno ispravno.

Zamislite samo koji je to pritisak! U igri su i očekivanja od sebe i tima, ali i od publike. Uostalom, nismo li baš ovih dana svjedočili statusima i videima upravo takvog sadržaja? Nismo li upravo ovih dana viđali statuse tipa „kao da ih je vodila neka nevidljiva ruka u utakmici s Rusima“ i gledali video žene, koja blagoslivlja naše nogometaše, putem TV ekrana? Mi dakle vjerujemo, da imamo moć, pomoći našim dečkima na terenu. Nije li to uostalom zadatak i želja svih navijača, kako na tribinama, tako i pred tv ekranima? Idući dan provela sam divno poslijepodne na jednom dječjem rođendanu, na kojemu je doživljeno i zabilježeno kamerom, puno lijepih trenutaka, no već kroz nekoliko sati, kad je naša repka zaigrala na terenu, svima je palo raspoloženje. Gubili smo i to ne malom razlikom i na koncu završili sa srebrom, umjesto zlatom u rukama. Kad urlamo i navijamo, mi vjerujemo da možemo utjecati na rezultat utakmice, svojom dobrom energijom, koju šaljemo igračima u svakom trenutku utakmice. No, na što točno utječemo, ako smo ispred TV ekrana i igrači nas pritom niti čuju, niti vide? Kako to, da unatoč navijanju iz petnih žila, sa tribina i ispred TV-a, nismo uspjeli okrenuti rezultat u našu korist? Vidjelo se da naši dečki prilično teško proživljavaju poraz, ali zato je naša predsjednica podigla raspoloženje. Kad sam ju vidjela na fotografijama, koje su zabilježile njenu dobru vibru, usprkos drugom mjestu i kiši, koja je prala sve na terenu, pomislila sam: „Bože, pa ova žena zaista zna uživati u trenutku i živjeti za trenutke, ne ljuti se ni na poraz, ni na pljusak, koji joj kvari styling.“ I to me podsjetilo na onu: „ Some people feel the rain on their skin, others just get wet“.

 

Spektakularnim dočekom naše reprezentacije i navijači su dokazali, da znaju uživati u trenucima zajedništva i sreće, bez obzira na poraz naših igrača u finalu. U trenucima, koje su doživjeli te večeri na dočeku, nisu više vidjeli sam rezultat igre, nego nešto puno ljepše i veće – divnu pozitivnu energiju, koja će im ostati u sjećanju čitav život. Vidite, sve se vrti oko trenutka u našim životima. I od nas se očekuje da ispravno reagiramo, u svakom trenutku naše životne utakmice, baš kao što se očekuje od vrhunskih sportaša. Slabo nam se toleriraju greške, a ljudi jako vole kad smo vrlo blizu pobjedi, ako ju već nemamo u rukama. Darovan nam je razum i mogućnost koncentracije, koji doduše, nisu svima jednake kvalitete, ali mi moramo naučiti ispravno koristiti sve što nam je darovano i što imamo. Ne smijemo zanemariti te darove i reagirati nagonski, u situacijama u kojima to nije dozvoljeno. Mi nismo životinje, imamo svijest, o sebi i svom mjestu u svijetu.

 

Mi imamo um, koji bilježi trenutke, dobre i loše i koji ih prerađuje. Mi sve naše odluke donosimo u trenucima, pamtimo trenutke i upravljamo njima. Imamo mogućnost koncentracije i usporiti disanje, pratiti dah i mirno promatrati svijet u nama i oko nas. Imamo slobodnu volju, odlučujemo kako ćemo proživjeti i pamtiti sve nama bitne trenutke i što ćemo učiniti s onim trenucima,. koji nam se ne sviđaju. Upravo zato je življenje u trenutku, mindfullness, toliko popularan. Iako ga se često povezuje s istočnjačkim tehnikama i jogom, prisutan je u svakoj meditaciji, bez obzira je li ona religijskog ili relaksirajućeg karaktera. Živjeti u trenutku, znači živjeti svjesno u svakom trenutku, što vašem biću omogućuje lakše snalaženje u stresnim situacijama. Kad izvježbate življenje u trenutku, svakodnevica postaje manje stresna jer naučite opuštenije pristupati rješenju problema. U trenutku birate ono što je za vas bolje, što će vas kasnije činiti sretnima i napokon, popraviti vaše odnose s drugim ljudima. Življenjem u trenutku i za trenutke, imate mogućnost upravljanja vlastitim mislima i time, svojim izborima, što vas stavlja u poziciju režisera vlastitog života. Također pred vas stavlja veliku odgovornost, prema sebii i drugima. Kad naučite živjeti u trenutku, vi jasno vidite gdje ste pogriješili i što ste učinili dobro, vidite svoje pogreške i propuste. Vi jasnije od drugih, koji ne meditiraju, vidite uzroke i posljedice., ali i osjećate teret ili lakoću svoje odluke.

Za mnoge ljude, stil življenja u trenutku prilično je stresan i agresivan čin jer od njih traži stalnu koncentraciju, fokus i samooptimizaciju. Ako sebe nemate pod kontrolom, zapravo nemate stabilan, čvrsti duh, koji ispravno i mirno reagira u svakom trenutku, na unutarnje i vanjske podražaje. A tko će se kontrolirati baš u svakom trenutku? Pa čovjek ste, želite se opustiti, ne misliti na ništa, a najmanje na posljedice svojih odluka, zar ne? Bilo bi bolje da netko drugi preuzme odgovornost za vaše odluke?! Život u trenutku, prema tome, zahtijeva visoku razinu samokontrole, a samokontrola je prevelika obaveza i odgovornost za mnoge ljude. Nije li lakše, za vlastite pogreške, uvijek okriviti nekog drugog, druge ljude? Vidite li sad, tko kaže da živi u trenutku, treba i pokazati da preuzima odgovornost za svoje postupke. To naravno, nije lako.

 

Moglo bi se dogoditi i da vas obuzme osjećaj grižnje savjesti. Mislite li da će vas obuzeti taj osjećaj, ako se opustite i dopustite si da vam duh otplovi usred meditacije, u grešnom pravcu? Ili mislite da baš uvijek možete i trebate pozitivno misliti i pozitivno djelovati? Moramo li baš uvijek biti besprijekorno dobri ili si smijemo dopustiti krivine? Pratite li tijek svojih misli, koje naviru kod meditacije, posebno kad ste početnik u istoj, mogle bi vas čak i uplašiti, naročito ako su u vama neke dublje povrede. No lijepa je vijest, da možete naučiti nositi se s njima i pobijediti ih. Redovnom vježbom, naučit ćete stišati misli usred buke, vanjske i unutarnje i otpustiti sve što vas muči i što vam šteti. Življenje u trenutku omogućuje korekciju vlastite osobnosti, ali nije prikladno za one koji ne žele preuzeti odgovornost i samostalno upravljati sobom i svojim životom.

 

Mi ne možemo mijenjati druge ljude, niti silom mijenjati nečiju narav, možemo samo naučiti upravljati sobom u raznim trenucima. Upravo zato je život u trenutku mnogima stresan jer ih može i razočarati. Nekima donosi više stresa, nego ga uklanja, naročito onima koji od sebe i drugih imaju prevelika očekivanja. S obzirom da mnogi life coachevi obećavaju sreću, nakon što ovladate tehnikom življenja u trenutku, kad se naučite koncentrirati i upravljati mislima, ispadate direktno „krivi“ ako ne postignete toliko jasan i stabilan duh, koji u točno određenom trenutku ispravno reagira. To bi vas moglo povrijediti, ako niste emotivno stabilni. Život u trenutku tako je popularan, da puni stupce novinskih članaka, kolumni i specijaliziranih stranica raznih life coacheva. No bez obzira na to, mnogi ga ne žive kako bi trebalo jer ih neprekidno nešto ometa, da se svakom trenutku posvete svim svojim bićem.

 

Ako živite u trenutku, zašto se onda opterećujete prošlošću i plašite budućnosti? Živjeti u trenutku, znači svjesno disati, osjetiti da ste tu i proživljavati svaki trenutak svim svojim bićem. Kad jednom naučite ispravno meditirati, naučit ćete i živjeti u trenutku i time, vladati sobom i svojim mislima te na taj način kreirati budućnost, donositi za sebe ispravne odluke. Na svaki pogled, dodir, doživljaj gledat ćete potpuno drugačije. Doživjet ćete svoje okružje, biljke, životinje, prirodu, druge ljude, mjesta na kojima boravite, svim svojim bićem.

Bit ćete prožeti tim doživljajima i neće više biti mjesta prigovoru jer ako se odlučite na ljepotu i dobro, samo to ćete primjećivati i tražiti. Moderna tehnika omogućuje nam da na razne načine sačuvamo sjećanja na trenutke, no jeste li se ikad zapitali, jesmo li zaista u tim trenucima uživali svim svojim bićem, ako smo ptitom gubili vrijeme na namještanje figure i kamere handyja ili fotoaparata, traženja pravog ambijenta, isprobavali poze i ispucavali na stotine snimaka? Ili su nam ti trenuci naprosto odlepršali? Možemo reći da živimo i uživamo u trenutku tek onda, kad mu se istinski posvetimo, potpuno neopterećeni tehničkim pomagalima. Kad razmišljate o trenutku koji živite, pucnite prstima, što bržr možete. Vidite, maloprije je bio tu i već je prošlost.

Nives Stepinac Grgurić ( pseudonim Nives Stern) autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalu portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

Foto: Pixabay.com

Avatar

Admin

About Author

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Inspiracija

Blog of the month: anonymekoeche.net

Kuhanje nije samo užitak, ono je umjetnost a često servirana jela na tanjuru izgledaju toliko maštovito i dekorativno kao da
Beauty fotografija Inspiracija Models

We like these pics…Lisette Van Den Brand by Herring & Herring

Everyone is talking about new Lisettes pictures. If you haven’t  heard anything about Dutch model before, you rememeber her name